Home

1912-2012 εκατό δημιουργικά χρόνια

 

Αιτίες που ιδρύθηκε το Π.Ε.Ν. και Πρωτεργάτες στη δημιουργία του

Η ζωή του ιδρύματος αρχίζει το 1912 προσφέροντας προστασία και θαλπωρή σε ορφανά παιδιά χαροκαμμένες γυναίκες και πονεμένες ψυχές από τη φρίκη των πολέμων του 1897, 1912, του ξεριζωμού του 1922, αλλά και ότι άφησαν στο πέρασμά τους ο πόλεμος του 40 και τα εσωτερικά γεγονότα του μεσοπολέμου στη χώρα μας.

Δραστηριότητες - Σταθμοί στα 100 Χρόνια λειτουργίας

60 Χρόνια ως Φιλανθρωπικό Σωματείο (1912-1972)

Το σημερινό Ίδρυμα που περικλείεται στο οικοδομικό τετράγωνο Κρέμου-Φορνέζη-Λυκούργου και Φιλαρέτου ξεκίνησε το 1912 με την εισήγηση της αειμνήστου Αικατερίνης Λασκαρίδου Προέδρου της Ένωσης Ελληνίδων προς τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για χορήγηση ποσού προκειμένου να αγορασθεί τμήμα του πιο πάνω οικοπέδου ιδιοκτησίαςΔαμηλάτη Γουλιμή, πέντε χιλιάδων τεκτονικών πήχεων μετά μονοορόφων και δυορόφων μονοκατοικιών για να δημιουργήσουν την πρώτη εστία υλοποίησης της ιδέας στέγασης ορφανοτροφείου στην Καλλιθέα.

 

Τον Ιούλιο του 1918 η αύξηση του αριθμού των παιδιών και των χήρων που είχαν ανάγκη περίθαλψης και προστασίας (Λογοδοσία του 1918, ακριβές κείμενο παραθέτουμε ενδεικτικά) δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο χώρος φιλοξενίας του Ορφανοτροφείου με ακόμη πέντε χιλιάδων τεκτονικών πήχεων που ήσαν κτισμένες λιθόκτιστες οικίες δωρεά του εφοπλιστή Λεωνίδα Εμπειρίκου.

Ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται την εποχή αυτή στο ορφανοτροφείο είναι από 60 έως και 70 ορφανά.

Σε πρακτικά του Δ.Σ. του Σωματείου αναγράφεται ότι: Οι αρχές που πρέπει να λειτουργεί το Ορφανοτροφείο είναι αυτές που διατυπώθηκαν σε ένα συνέδριο του 1924 στη Γενεύη:

"Χαρούμενη παιδική ηλικία προετοιμάζει ευτυχισμένους και δημιουργικούς ανθρώπους"

και ότι

"Ο πολιτισμός μιας χώρας μετριέται με την προσπάθειά της για τη μητέρα και το παιδί".

Οι παραπάνω αρχές επαληθεύονται από το περιεχόμενο των σχετικών άρθρων του καταστατικού του 1912 που φανερώνει τη φροντίδα και την αγάπη για το παιδί και τη μητέρα.

 

Στο χρονικό διάστημα 1939-1952 δεν υπάρχουν στοιχεία καταγεγραμμένα με τη δραστηριότητα του Ορφανοτροφείου λόγω της γνωστής εμπόλεμης κατάστασης που υπήρχε στη χώρα μας.

Το 1961 απενεμήθει ο Σταυρός των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος για τα 49 χρόνια προσφοράς του Ορφανοτροφείου ως σημείο αναφοράς και επιβράβευσης.

Στο χρονικό διάστημα 1969-1971 αρχίζει η ανοικοδόμηση του Ορφανοτροφείου με τη χορηγία του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας από τα κρατικά λαχεία.

Κτίζονται καινούργια κτίρια στο οικοδομικό τετράγωνο των έξη στρεμμάτων Κρέμου-Φιλαρέτου-Λυκούργου-Φορνέζη που συγκροτούν τη νέα όψη του σημερινού Ιδρύματος που αποτελείται από πέντε περίπτερα, εστιατόριο, αναρρωτήριο, δυόροφο κτίριο, μαγειρίο, αίθουσα συνεδριάσεων και γραφεία διοίκησης για τη φιλοξενία και διαπαιδαγώγιση παιδιών κλειστής προστασίας που έχουν δυστυχώς την ατυχία να είναι απροστάτευτα χωρίς την οικογενειακή φροντίδα.

 

40 Χρόνια ως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (1973-2012)

Το 1973 σε εφαρμογή του νόμου 1111/72 το Σωματείο εκχωρεί την περιουσία του και το προσωπικό του και δημιουργείται το ίδρυμα με την επωνυμία "Εθνικό Ορφανοτροφείο Πολέμου, Φιλ/κό Ίδρυμα". Από το 1973 υπάρχουν δύο νομικά πρόσωπα με τον ίδιο τίτλο και σκοπό το Σωματείο και το Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα είναι ουσιαστικά αυτό που υλοποιεί το σκοπό αφού κάνει χρήση της περιουσίας που του παραχωρήθηκε από το Σωματείο,  το Σωματείο δε από το 1973 και μετά υποδεικνύει πρόσωπα εκ των μελών του για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που είναι η φύλαξη και διαπαιδαγώγηση παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Το 1988 ξεκινά η αποϊδρυματοποίηση των ορφανών παιδιών ύστερα από ειδικές μελέτες και εισήγηση επιστημονικής ομάδας παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με τους οποίους συνεργάσθηκε το Ίδρυμα.

 

 

 

 

 

 

 

Με έγκριση του Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αρχίζει να λειτουργεί παιδικός σταθμός από το 1989 με αποτέλεσμα να ενοποιηθούν τα παιδιά κλειστής προστασίας με αυτά του παιδικού σταθμού (ανοιχτής προστασίας) και με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η αποϊδρυματοποίηση που συνεχίζεται και σήμερα με επιτυχία.

Μετά το 1989 φιλοξενούνται κατά μέσο όρο το χρόνο 145-155 παιδιά από τα οποία τα 125 είναι ανοιχτής προστασίας (μέχρι 16:00) και τα 25-30 είναι κλειστής προστασίας με πλήρη φροντίδα και διαμονή.

Το 2010 εγκρίνεται από τη Νομαρχία Αθηνών εκ νέου η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ως Μ.Φ.Π.Α.Δ. (Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης), λειτουργία που ισχύει μέχρι και σήμερα.


 

 
  • Χορηγίες Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο
    ως Φιλανθρωπικό ίδρυμα
    μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
    έχει αυξημένες ανάγκες προκειμένου
    να είναι σε θέση να παράγει
    το έργο του αδιαλλείπτως.

    Περισσότερα »

Εγγραφή στο Newsletter

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας

Digital Newsletter

Επικοινωνία

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ
Φιλαρέτου & Κρέμου 128, 176 75, Καλλιθέα, Aθήνα
Τηλ: 210 9521728 - 210 9560735, Fax: 210 9521735
E-mail: info@pen-kallithea.gr